måndag 1 december 2014

Visa vägen till visum

När man visar upp sitt svenska pass så brukar man ha vissa fördelar hos andra nationers myndighet, till exempel i kontakt med tull och gränspoliser. Dels är det nog en från deras sida omedveten avslappning: ”Aha, en svensk. De är ju kända som neutrala, fredsivrande, diplomatiska och konsensussökande” (eller allmänt mesiga, om man är på ett mer cyniskt humör). Och dels handlar det om att Sverige har avtal med ett stort antal länder som förenklar gränspassagerna högst väsentligt. Dessa avtal gör bland annat att man som svensk medborgare ofta får vistas i länder som turist under kortare perioder utan visum. Eller åtminstone att man relativt enkelt får ett turistvisum när man väl kommer till landet i fråga. Detta tänkte vi utnyttja, speciellt när vi är i Sydostasien. För på så sätt slipper vi fylla i mängder av mer eller mindre obegripliga blanketter som sedan ska skickas in tillsammans med passen till diverse ambassader i Stockholm eller andra ställen runt om i Nordeuropa. Eller ännu värre; ta en semesterdag och packa iväg hela familjen för att besöka en ambassad och på plats ansöka om visum. Nackdelen med att inte fixa visum i förväg är risken att gränspassagerna kan ta lite längre tid.



Om man nu ska utnyttja de avtal som Sverige har med andra länder angående visumkrav, så får man ju vackert sätta sig in i vad de avtalen egentligen säger. Dessvärre verkar det inte finna två avtal som är lika, utan det är lite olika regler för olika länder. Vad som gäller för respektive land hittar man lättast och säkrast genom att besöka hemsidan till landets ambassad i Sverige eller till landets utrikesdepartement om de inte har någon ambassad i Sverige. Så låt oss ta en titt på visumreglerna längs vår planerade rutt:


Thailand

Svenska medborgare får vistas i Thailand i 30 dagar utan visum under förutsättning att man kommer till Thailand via flyg och kan bevisa att man kommer att lämna Thailand inom de 30 dagarna (t.ex med en bokad flygbiljett tillbaka till Sverige eller till ett tredje land). Ankommer man istället till Thailändska gränsen från något av dess grannländer via land eller sjö får man endast 15 dagars visumfrihet. Stannar man längre tid än de 30 respektive 15 dagarna får man böta 500 Baht per dag och person. 


Malaysia

Turistvisum för tre månader ges normalt till svenska medborgare vid ankomsten till gränsen under förutsättning att man har ett pass som är giltigt längre än sex månader från inresedatumet.


Indonesien

Turistvisum för max 30 dagar ges till svenska medborgare vid ankomsten till gränsen om man kan uppvisa giltigt pass, biljett för returresan (eller biljett till tredje land) och kontanter för visumavgiften (USD 30).  


Vietnam

Svenska medborgare är befriade från visum upp till 15 dagar under förutsättning att man har giltigt pass och bokad biljett ut från Vietnam inom de 15 dagarna.  


Kambodja

Som svensk medborgare måste du ha kambodjanskt visum för att få resa in i Kambodja. Vid inresa går det att få visum till Kambodja vid flygplatsen i Phnom Penh & flygplatsen i Siam Rep. För att kunna ansöka om visum på plats behöver man två passfoton och 20 USD för betalning. Visumet gäller i 30 dagar. Kambodja har ingen ambassad i Sverige, istället får man vända sig till ambassaden i London.


Hong Kong

Som svensk medborgare behöver man inte ha visum vid resa till Hongkong och man får stanna där i 90 dagar som turist.


Kanada

Svenska medborgare behöver inte ha visum till Kanada. Det räcker att man har ett pass som är giltigt minst en dag längre än den avsedda vistelsen samt kan visa upp en returbiljett. Man får stanna i sex månader utan att behöva skaffa visum.


USA

Alla som reser till USA måste ha antingen inresetillstånd eller visum. Som svensk medborgare behöver man inte visum för att besöka USA som turist, däremot behöver man alltid söka inresetillstånd (ESTA) innan inresan. Inresetillståndet ESTA görs genom att fylla i ett webbformulär och betala ansökningsavgiften. För att få resa utan visum måste man alltså vara svensk medborgare och ha svenskt pass, planerat att stanna max 90 dagar och ha ett godkänt elektroniskt inresetillstånd.


Alla dessa regler måste man ju förhålla sig till hur tråkiga de än är. Det är till exempel därför vi stannar 89 dagar i USA. Dessa regler kommer också att styra delar av vår planering för Sydostasien. Som att vi väljer att åka från Thailand till Malaysia och via Langkawi tillbaka till Thailand (Koh Lipe) för att på så sätt får 30 plus 15 dagar maximalt i Thailand. Eller i vilken ordning vi besöker Angkor Wat i Kambodja i förhållande till när vi är i Vietnam, innan, efter eller under tiden vi är i Vietnam.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar