lördag 2 juli 2022

Uppsamlingsheat

Det har hänt lite smått och gott som inte letat sig igenom nålsögat och in i bloggen, så jag tänkte köra ett uppsamlingsheat i dagens blogginlägg. Så nu reser vi inte bara i Europa utan även lite i tiden, dvs både innan och efter vi kom till Paris. Håll i er så kör vi!


Vi bodde två nätter i Amsterdam och hade därmed en hel dag vandrandes bland kanalerna i Amsterdam. Vädret var inte det bästa och vi hade inget specifikt mål med besöket (omöjligt att få biljetter till både Anne Franks museum och van Gogh museet), så vi spankulerade mest omkring bland broar, kanaler och de typiska gavelspetsarna. Ganska mysigt på det stora hela, men barnen tyckte nog att höjdpunkten var att vi bodde i skuggan av Johan Cruijff Arena och de passade på att lira lite boll utanför arenan.




På vägen ner mot Paris passerade vi det vackra landskapet kring Somme. För drygt hundra år sedan var det dock allt annat än vackert. Då gick nämligen västfronten under första världskriget just där och flera hundratusen människor dog. Vi besökte såväl ett informativt museum som krigskyrkogårdar (det finns hur många som helst) och välbevarade skyttegravar. Människan är helt klart ett destruktivt väsen och det räcker att se vad som händer i Ukraina just nu för inse att det dessvärre inte har ändrat sig. 








Nu hoppar vi i tiden till vår andra dag i Paris. Lika perfekt väder som vi hade under vår första dag i staden, lika uselt var det den andra. Efter en lååång äkta fransk frukost med baguette, croissant och café au lait hade vi förköpta biljetter till Louvren. Väl inne i detta fullständigt enorma museum följde vi en mer eller mindre snitslad bana för att få se samlingarnas allra största mästerverk och störst av dem alla är ju naturligtvis:




När vi kändes oss klara (och det gick ganska fort för så intresserade är vi inte) hade det faktiskt slutat regna så vi tog oss en promenad förbi den eldhärjade Notre Dame (som nu renoveras) och genom Latinkvarteren innan vi tackade Paris för denna gång.




Efter Paris fortsatte vi åt sydväst och hamnade Tours i Loiredalen. På vägen svängde vi inom Chartres där Europas största katedral i gotisk stil finns. Den har sanslöst mycket fönstermålningar (totalt 2600 kvadratmeter).


Puh, nu är vi ikapp! Vi har nu bara en etapp kvar innan vi är framme vid vår första längre vistelse, men mer om det kommer så småningom

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar