söndag 31 juli 2022

Gamla vulkaner

När man lämnar kusten i södra Frankrike och styr kosan norrut får man se ett helt annat Frankrike. Ett Frankrike jag inte visste existerade för några månader sedan. Kör man mellan Montpellier och Clermont-Ferrand passerar i runda slängar 25 mil av i det närmaste vildmark med förvånansvärt lite bebyggelse. Frankrikes svar på Norrland, typ… Detta område kallas Franska Centralmassivet och uppvisar en fantastisk natur. Emellanåt var det som att köra i Klippiga Bergen, upp och ner mellan branta klippväggar och kanjoner. Området innehåller en stor mängd slocknande vulkaner och det är också den främsta anledningen till att vi valde att stanna till här på vår väg norrut.


Den högsta vulkanen i grannskapet kring Clermont-Ferrand är Puy de Dôme och dess topp på runt 1450 m var vårt mål för dagen. Det senaste utbrottet var cirka 5760 år f.Kr. så vi var inte speciellt oroliga över att hux flux få en bit lava över oss. 


Första delen av de sex kilometrarna upp till toppen var relativt lättvandrat, men sen barkat på uppåt i en kraftig lutning. Som tur var hade de gjort ordentliga serpentiner. Totalt blev det 350 höjdmeter, men det var nog brantaste vandring vi gjort på denna resa och då är det ändå tuff konkurrens. När man kom till den sista biten försvann även träden och man kunde njuta av den vidunderliga utsikten över omgivningen i allmänhet och andra utslocknade vulkaner i synnerhet.


Väl uppe på toppen tog vi ett varv runt vulkanen så att vi kunde kolla in utsikten åt alla håll. På flera av de mindre vulkanerna runtomkring kunde man tydligt se de gamla kratrarna. Det visade sig också att Puy de Dôme är ett Mecka för segelflygare. Det fanns dussintals och det var en häftig syn att se dem starta och med vind i sin skärm störta rakt ut från en brant klippa. För att ge sig på det måste man nog inneha mer än en gnutta dödsförakt.


2 kommentarer:

  1. En hälsning från Messerschmidt (Matilda 😉):

    Det är skärmflygning, inte segelflyg, men ser på bilden.

    SvaraRadera
  2. Häftigt område!

    SvaraRadera