söndag 17 juli 2022

Lac d’Estom

Det är tvära kast på denna resa. Ena dagen surfar vi på (eller kanske mest i) Atlantens blå vågor. Nästa är vi mitt bland höga bergstoppar där snön ligger kvar på sina ställen. 


Vi har nått Cauterets i franska Pyrenéerna, som ligger på i runda slängar 1000 meters höjd över samma atlantiska vågor som vi surfade i häromdagen. Staden är lite av en utgångspunkt för vandrare och påminner en hel del om en alpby. Det finns till och med minst ett par restauranger med fokus på fondue och raclette, vilket vi inte väntade oss. För övrigt att restaurangutbudet lite av en besvikelse då det mest finns små pizzerior. Men vi är inte här för fine dining, utan för att vandra i bergen. Sagt och gjort!


Vi började med en tur som utgick från La Fruitiere, cirka åtta kilometer söder om Cauterets. Efter en hel del serpentinvägar tar vägen helt enkelt slut vid en parkering och därifrån är det apostlahästarna som gäller. Vi tog sikte mot Lac d’Estom, en liten sjö inklämd mellan branta toppar. Till sjön är det cirka sex kilometer och 440 höjdmeter. Leden är relativt bred, ganska stenig men ändå relativt lättgången bortsett från något brantare parti. Vissa bitar låg till och med i skönt svalkande skugga.


Det var förhållandevis många vandrare ute på leden men vi kunde njuta i stora drag av vyerna ändå.


Väl framme vid sjön på 1804 meters höjd ligger ett litet café, men vi njöt av vårt medhavda kaffe med baguette (vi är ju trots allt i Frankrike). 



De franska Pyrenéerna känns dramatiska med sina spetsiga toppar och höga vattenfall. Som tur är har vi två dagar till att uppleva dem innan tar oss en titt på den spanska sidan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar