lördag 8 augusti 2015

New York, New York

New York. Utan tvekan städernas stad. Åtminstone för mig. Egentligen behöver man inte göra nåt när man är här mer än att vandra längs gatorna, titta på husen, känna pulsen, betrakta alla människor och insupa atmosfären.


Det är tio år sedan vi var här senast. Det har hunnit rinna mycket vatten i Hudson River sedan dess, men det mesta är sig likt. Men inte allt. 

Denna gången valde vi att bo i Brooklyn. Det är ganska stor skillnad från Manhattan, både i arkitektur och puls. Lite ruffigare och slitnare. Brooklyn är en av de fem stora stadsdelarna i New York (de andra är Manhattan, Bronx, Queens & Staten Island) och det är inte direkt litet. Hade Brooklyn varit en egen stad hade det varit den fjärde största i USA.

Vi tjuvstartade redan igår eftermiddag genom att vandra längs High Line Park. Den är inte sig lik, eftersom den inte fanns för tio år sedan. Det är en gammal järnväg ovanför marknivå ombyggd till park. Ganska coolt. Den går från 34:e gatan till den 14:e på västra sidan av Manhattan. När man sakta promenerar längs parken är det uppenbart att området genomgår en kraftig förvandling. Det gamla ruffiga tegelbyggnader är på väg bort och nya moderna skapelser på väg att ta deras plats.

När vi började turistandet på allvar idag stod Frihetsgudinnan högt på barnens lista. Det blev alltså första punkten för dagen, men eftersom vi varit där innan och eftersom vi inte hade några planer på att åka upp i henne tog vi snikvarianten. Snikvarianten är att åka Staten Island färjan, som istället för $28/person kostar gratis. Och från färjan får man perfekt vy över såväl Frihetsgudinnan som över nedre Manhattan.



För tio år sedan kallades platsen där de raserade tornen i World Trade Center stått för Ground Zero. Det var en stor grushög med ett högt staket runt. De hade inte bestämt sig för vad de skulle göra med platsen. Det har de nu och de har hunnit ganska långt i förverkligandet av planerna. Numera heter platsen 9/11 Memorial Park och innehåller minnesmonument över de som omkom i terroristattacken, museum och flera nya skyskrapor. 

Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Amerikanerna kan det här med minnesmärken och monument. 9/11 är inget undantag. 9/11 monumenten är lite speciella. Vid baserna för där de två tornen stod finns nu två knappt 10 meter djupa kvadratiska hål. Längs kvadraternas alla sidor strömmar vatten ned i vattenfall. I gatunivå runt de två kvadraterna finns det plåtar med alla omkomnas namn utskurna. 



Flera av byggnaderna runt monumenten är fortfarande under konstruktion och det kommer säkerligen bli ännu mäktigare när allt väl är klart. Men skyskrapan som heter World Trade Center 1 står klar och ståtlig.


9/11 Memorial Park är en speciell plats och när man står där kommer tankarna lätt över en. Man tänker på allt det hemska som utspelade sig där för knappt 14 år sedan. Bilderna på hoppande människor och kollapsande torn spelas upp i ens inre. Just därför tycker jag det känns extra sorglig att man slår mynt av det. Det kostar $24 att gå in på museet, man kan köpa guidade turer ($15) och annat. Det är i mitt tycke inte respektfullt mot alla de som så tragiskt omkom och lämnar en fadd smak i munnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar