söndag 2 augusti 2015

A walk in the park

Vår ursprungliga plan var att efter Washington styra österut till Delaware och sedan norrut till Philadelphia. Men efter alla upplevelser och intryck kände vi oss inte riktigt för det. Vi ville istället ta det lugnt några dagar innan slutspurten av JordenResaRunt. Så vi tog istället sikte mot Pottstown, Pennsylvania. Vad finns då i Potttown? Tja, ärligt talat ingenting om man inte är väldigt intresserad av majs- och tobaksodling (vi tror åtminstone det är tobak). Men däremot ligger det bra till för utflykter till French Creek State Park, som är en av de större State Parkerna i denna landsändan.

Här i USA finns det åtminstone ett par nivåer av parker. För det första finns det nationalparker som är under statlig kontroll genom NPS (National Park Service) som som i sin tur lyder under inrikesdepartementet. Nationalparkerna är skyddade då de av någon anledning (historiskt, kulturellt, ekologiskt eller annat) anses ha ett nationellt intresse som måste bevaras. Det finns drygt 400 platser som är upptagna och sköts av NPS. Flera av dem har vi besökt, framför allt i Klippiga Bergen. 

I de allra flesta (kanske alla?) nationalparker finns det ett eller flera besökscenter. Dessa är i princip alltid fantastiskt fina och nästa att betrakta som små museum över sin park. I parkerna och dess besökscenter jobbar park rangers och alla, med väldigt få undantag, vi stött på (och det är många) har varit extremt trevliga och hjälpsamma. De kan sin park utan och innan och kommer alltid med bra tips på vandringar och annat av intresse. På besökscentret får man dessutom finfina kartor och annat man kan tänkas behöva. Så tänker ni nån gång besöka en amerikansk nationalpark, så ta er till besökscentret det första ni gör.

Nästa nivå av parker kallas State Park. De påminner mycket om nationalparkerna, men styrs på delstatsnivå. Ofta är de mindre och det finns betydlig fler. Även dessa bedöms vara intressanta att bevara, oftast då de har vacker natur. Även här finns det ofta besökscenter där man får bra hjälp, men i en mindre skala. State Parks är också bra om man campar för där finns ofta enkla men väldig bra och prisvärda campingar.

Idag var vi alltså i en av alla dessa State Parks; nämligen French Creek. Vi tog en trevlig vandring på några timmar på förmiddagen. Vandringarna i såväl national- som state parks är ofta väldigt bra. Det är fina leder utan att vara alltför tillrättalagt, det känns verkligen att man är ute i naturen.


Fram emot kvällen gick det oerhört prestigefyllda familjemästerskapet i minigolf av stapeln. Det var en väldigt fin och välskött bana, men hålen var ganska enahanda. Vår rookie visade sig fortfarande ha lite kvar att lära:


Och den gamle visade att gammal trots allt är äldst.

3 kommentarer:

  1. Haha, listigt sätt att annonsera vinnare. Blev det några hål-i-ett?
    /Johnny

    SvaraRadera
  2. Ja, och inte bara av den som vann... /Matilda

    SvaraRadera