tisdag 30 december 2014

Jul. Klä granen. Sill. Julskinka. Kål. Tomtar. Barn till bristningsgränsen fulla av förväntningar. Julklappar med eller utan rim. Sällskapsspel. Mer sill och mer julskinka. Och JordenResaRunt-planerande. Massor av planerande.

I mellandagarna har vår fokus varit på detaljerna av vår resa runt i Sydostasien. En kväll när barnen gått och lagt sig satt vi med var sin dator, en iPad, två smartphones, två reseguider från Lonely Planet och ett antal gamla nummer av Vagabond. Antingen är vi nördar eller inte riktigt friska. Jag hoppas på det förstnämnda…
Mitt i vårt detaljplanerande av boende och buss- båt- och flygresor mellan olika platser i Asien började vi fundera:
  • Har vi lagt in för många stopp? Är det inte bättre att välja ut färre ställen och stanna där längre tid? Kommer vi kanske att känna oss stressade genom att ”flänga” från ställe till ställe?
  • Det är svårt att hitta prisvärda boenden på de mest exploaterade platserna. Varför har vi lagt in ett antal av de mest exploaterade platserna i vår planering när det egentligen inte är det vi vill uppleva? Dessutom tvingas vi betala det dubbla priset för vettigt boende där.
  • När vi läser in oss i detalj känns Malaysia plötsligt inte lika lockande. Det känns för storskaligt och mindre genuint. Varför ska vi spendera så mycket tid där då?
Många frågor. Och eftersom det är vår resa och den ska ge oss det vi vill ha så ändrade vi oss helt enkelt. Vi plockade bort några av de mest exploaterade platserna från planeringen helt och la till någon annan mindre exploaterad ö istället. Så vi:
  • Strök Khao Lak – vi har varit där förr och även om det var bra finns det andra ställen att upptäcka. Dessutom är det med thailändska mått väldigt dyrt att hitta vettigt boende där.
  • Strök Bali – Extremt exploaterat och dessutom slipper vi en flygresa. Tja, eller två för vi ska därifrån också.
  • Strök Penang eller Pulau Pangkor – en av dem ryker, men vi vet inte vilken ännu.
  • Kraftigt minskad tid på Langkawi. Vi har Langkawi kvar mest för att vi passerar där förbi när vi kommer från Koh Lipe i Thailand.
  • Istället la vi till extra tid på de små öarna Koh Phayam och Koh Lipe i Thailand. Och dessutom lika lång tid på en annan oexploaterad ö som heter Koh Jum. Dessutom kommer vi svänga inom Koh Lanta som visserligen är exploaterad så att det räcker och blir över, men barnen ska få bada i pool någon gång…
Vi har dessutom lyckats boka boende i diverse bungalows på de små bortglömda öarna i Thailand, så Thailandsdelen av resan är i den närmaste helt färdidplanerad.


I denna bungalow på Koh Phayam kommer vi bo under två veckor.
 Stranden på farstukvisten på Koh Phayam
 
Och så här ser ”vår” strand på Koh Lipe ut.
 
 
Även på Koh Lipe kommer vi bo ett par veckor i en Bungalow.
I och med våra förändringar i reseplanen kommer vi tillbringa mer tid i Thailand på bekostnad av tid i Malaysia. En konsekvens av detta är att vi måste ansöka om turistvisum till Thailand eftersom vi kommer vara där mer ab 30 dagar. Som tur är ligger närmsta ambassad inte så långt borta…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar