lördag 13 december 2014

Körkortsformalia

Vi ska ju hyra och köra både husbil och vanlig bil i USA. Ganska långt och länge dessutom. Är det då bara att dyka upp glad i hågen hos uthyraren och sedan glida iväg ut på äventyr. Tja, i teorin är det nog så. Men inte riktigt ändå om man ska ta hänsyn till verkligheten. Och verkligheten har ju en tendens att göra sig påmind då och då. Så hur är då verkligheten? Ja, till att börja med vill ju uthyraren vara säker på att du faktiskt får lov att köra fordonet i fråga. Enkelt, det står ju på körkortet! Men då får man hoppas att uthyraren begriper sig på ett svensk körkort. Kanske inte helt troligt, då svenska körkort nog inte dyker upp varje vecka i den amerikanske mellanvästern. Samma sak om man skulle ha oturen att bli stoppad av en amerikansk vägpolis. Man behöver egentligen bara svenskt körkort för att få köra i USA, men polismannen har å andra sidan ingen skyldighet över huvudtaget att kunna tolka ett svenskt körkort. Som upplagt för problem alltså.


Lösningen på dessa problem stavas Internationellt Körkort och det är något som starkt rekommenderas om man ska ut på de amerikanska vägarna. Ett internationellt körkort kan man skaffa på flera ställen, bland annat via motormännen. Utöver det uppenbara att man måste ha ett svenskt körkort behövs ett nytaget foto och en ifylld blankett. Några veckor och en dryg hundralapp senare ska det internationella körkortet ramla ner i brevlådan.



Så i veckan skred vi till verket. Blanketter skrevs ut och fylldes i, körkort scannades och kopiorna vidimerades, foton togs i ett litet bås i mataffären. En av oss blev sitt vanliga vackra jag medan den andra bara var en blåtira och en namnskylt ifrån att mest likna ett förbrytarfoto från Sing Sing. Ni får själva lista ut vem som är vem…


Det kanske ska nämnas att min bättre hälft inte hade en susning om att hennes kört slutade gälla strax efter vi kommit till USA. Då hade inga internationella körkort i värden hjälpt. Men det upptäckte vi (jag alltså) i tid.


I USA är ju allt stort, så även husbilarna. Får man då köra dem med ett vanligt B-körkort? Ja, som vanligt är svaret att det beror på. Det beror, precis som i Sverige, på hur tungt fordonet är. Som jag förstår det är den magiska gränsen även i USA 3,5 ton. Under den vikten är det OK. Detta vet ju alla husbilstillverkare om och de ser därför om möjligt till att vikten hamnar under 3,5 ton. Jag har inte fått fram den exakta vikten på ”vår” husbil, men generellt ligger vikten på 28 fots husbilar under den magiska gränsen, så det ska vara OK för vår del. Dessutom verkar det som om hela resonemanget ovan gäller i USA om körkortet är utfärdat efter 1996-07-01. Vår körkort är utfärdade innan dess (ja, så gamla är vi), så det ska vara dubbelt OK för vår del.


Så nu är det bara att glida iväg glad i hågen…


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar