lördag 10 januari 2015

Årets första inlägg

Då har helgerna kommit och gått, och vi skriver 2015. Året då vi äntligen ska iväg på JordenResaRunt. Det är närmre bestämt bara 22 dagar kvar till take-off.


Som jag skrev i mitt förra inlägg har vi spenderat en hel del tid under julledigheten med att detaljplanera vår tid i Sydostasien. Man skulle kunna säga att vi har planerat mycket mer än vi hade planerat…


Vi tänkte egentligen inte boka en massa boende i förväg utan bara flygbiljetterna mellan de olika platserna i Sydostasien och något enstaka boende här och där. Så blev det inte. Inte alls. Vi har nämligen bokat upp alla boenden. Hur blev det då så? Tja, vi vill ju spendera mest tid på relativt oexploaterade ställen och det ligger ju liksom i sakens natur att det på oexploaterade ställen finns få boenden. Annars hade de ju inte varit oexploaterade. Så för att säkerställa tak över huvudet på dessa små öar kändes det oundvikligt att boka i förväg.


Vi har även bokat boende på de mer exploaterade ställen vi ska till (typ Phuket & Koh Lanta, som man inte kan kalla oexploaterade med bästa vilja i världen). Men av en helt annan anledning. Här verkar det nämligen vara som så att stora charterbolag bokat upp massvis med rum och vill man som vi ha familjerum som har plats för fem personer är utbudet högst begränsat och/eller svindyrt. Förmodligen kommer ett antal av dessa rum ”släppas” när charterbolagen inte får sålt alla sina resor, men det vågar vi inte riktigt chansa på.


Såhär i efterhand känns det skönt att vi gjort en grundlig detaljplanering. Vi har säkerligen lagt ner 1,5 arbetsvecka på denna planering. Detta med bra internetuppkoppling, stora skärmar på datorerna och tillgång på guideböcker. Det hade tagit betydligt längre tid om vi skulle ha gjort det på plats med endast en iPad och ett par smartphones och ofta med väldigt risig internetuppkoppling. Priset vi betalar är att vi förlorar i spontanitet.


På tal om pris. Eftersom vi bokat boenden och flygbiljetter har vi också gläntat på locket till den Pandoras ask som resebudgeten är. Generellt sett kan man säga att flygbiljetterna blivit billigare än vi räknat med. Och då flyger vi ändå inte med Malaysian Airlines eller Airasia… Men å andra sidan har boendet blivit klart dyrare än budgeterat, då vi drar över ca 100 kr/natt. Det är också intressant att notera att ur ett ekonomiskt perspektiv är det att föredra oexploaterade ställen. Tar vi bort Phuket, Koh Lanta, Langkawi och Hong Kong ur kalkylen klarar vi budgeten med marginal. Det är alltså betydligt billigare att bo i en bungalow på en mer eller mindre ödslig paradisstrand än bland Phukets Resorter. Men båda har ju sina poänger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar