måndag 4 augusti 2014

Är det mödan värt?

Som ni vet har vi ett starkt mat- och vinintresse och är man då i Italien så ser vi ju till att proviantera så att vinkylen blir välfylld när vi kommer hem. 

Om man då tittar krasst ekonomiskt på dessa besök på vingårdar. Är det värt besväret och mödan? Tja, det är en bra fråga och svaret är att det beror liksom på. Oftast är det dessutom svårt att göra direkta jämförelser. Jag upplever att man inte sparar så värst många kronor om man besöker de stora och välkända vingårdarna i de mest berömda distrikten. Ett väldigt nyligt exempel är vårt besök hos Terreno i Chianti häromdagen. Vi betalade lite drygt 90 kr per flaska för deras Chianti Classico när vi köpte en låda med sex flaskor. På Systemet kostar en flaska 99 kr, vilket i och för sig kan betraktas som ganska prisvärt. Vi har upplevt samma situation i exempelvis Bourgogne. Å andra sida får man hela upplevelsen med att få besöka vingården, se druvorna växa och prata med vinmakaren.

Om man får tips eller själv lyckas snoka reda på någon mindre känd men väl så bra vinodlare kan den ekonomiska kalkylen genast bli betydligt trevligare. Just såna vinmakare har vi hittat i Soave och Valpolicella och dem svängde vi inom idag.

I Soave heter vårt favoritställe Monte Tondo och just i det fallet råkar de faktiskt leverera par viner till Systemet. På Systemet får man punga ut med 101 kr för en Soave Classico och på plats betalade vi idag 61 kr. En bra affär. 

Nästgårds med Soave hittar man det mer välkända Valpolicella, som givetvis är mest berömt för Amaronevinerna. Men här görs även många andra goda viner. Här har vi lyckats hitta en tokigt bra liten odlare som heter Corte Aleardi. Här får man en Valpolicella Classico Superiore för under 70 kr. Motsvarande vin får man betala ca 140-150 kr på Systrmet. Minst. Deras Amarone får man för under 200 riksdaler. En mycket bra affär!

Eftersom vi besökt dessa pärlor flera år nu och köper några lådor på varje ställe brukar de dessutom stoppa med någon flaska vinsanto eller något nytt vin som de just lanserat. Det gör ju inte affären sämre.

Men det allra bästa med att själv köpa vinet direkt av vinmakaren på vingården har inget med pengar att göra. Det handlar istället om helt andra saker. Det handar om känslan och reseminnena som kommer tillbaka när man sedan öppnar flaskan hemma i Sverige en kulen novemberkväll i goda vänners sällskap. 

Den känsla gör ensam att det är mödan värt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar