onsdag 28 juni 2023

Cinque Terre

Fem små gamla fiskebyar ligger längs Liguriens kust. Norrifrån är det Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore. Området är numera en nationalpark och med på UNESCOs världsarvslista, så jag kan inte tänka mig att det fiskas speciellt mycket nuförtiden. Kuststräckan med de små byarna är sanslöst vacker och genomkorsas av flera vandringsleder. Går man hela sträckan genom alla byarna blir det minst 18 km beroende på hur mycket man knatar runt i byarna. Allt som oftast är det ordentligt ansträngande då det är upp och ner som gäller längs de branta klippväggarna. Dessutom är det inte så lite varmt, åtminstone nu när vi är här. 


Vi ville täcka in hela sträckan men valde att dela upp vandringen över två dagar och gå från norr mot söder. Byarna ligger väldigt otillgängligt med bil men det går tåg genom hela området (tunnlar!!). Eftersom vi bor i Bonassola, ett par byar norr om Cinque Terre, tog vi tåget till Monterosso och efter en stärkande kaffe begav vi oss iväg. Monterosso är helt klart den minsta vackra byn och tämligen omgående brakade leden uppåt och svetten började lacka. Väl uppe blev leden enklare och omgiven av vinrankor började man snart skymma Vernazza och dess pittoreska hus. 



Efter en välförtjänt fika och påfyllning av vattenflaskorna begav vi oss iväg igen. Även denna gång var det uppåt som gällde i inledningen, men denna stäcka kändes lite enklare och lite vildare. Snart såg vi Corniglia ute på sin udde cirka 100 meter över havet. 



En svalkande glass senare hoppade (nåja…) vi på tåget tillbaka till Bonassola där tog ett väldigt skönt och långt bad som första steg att ladda batterierna inför morgondagens etapp. 


Dag två, etapp två. På tåget tillbaka till Corniglia. Nästa by söderut är alltså Manarola så dit tog vi sikte. Leden längs med kusten rasade i ett jordskred får något år sedan och håller nu på att återbyggas. Alltså fick det bli en omväg upp i bergen. Det positiva med det är de fanatiska vyerna bland terrassodlingarna av vin. Det negativa är att man ska över 350 höjdmeter och betalar med några liter svett, men vyerna när man närmar sig Manarola är häpnadsväckande.




Sista sträckan mot Riomaggiore är den klart minst upphetsande. Det är 212 höjdmeter på bara 700-800 meters sträcka upp på toppen och sen direkt ner igen på andra sidan. 


Vandringarna på Cinque Terre är anmärkningsvärda och det nog svårt att hitta nåt liknande nån annanstans på planeten. Speciellt byarna Vernazza och Manarola är spektakulära. Men det är ansträngande och svettigt, så bra skor och mycket vatten är att rekommendera (man kan få böter om man har kass skor - typ flippflopp eller liknande).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar