onsdag 21 juni 2023

Alpe Dèvero

I två dagar har vi vandrat med Alpe Devero som utgångspunkt. Det är en liten alpby som ligger där vägen tar slut längst in i dalgången på i runda slängar 1640 meters höjd. Byn är pittoresk så det förslår och man blir lite lätt ödmjuk över naturens storslagenhet när bergstoppar på bit över 3000 meter omger en.


Första dagen tog vi den tuffaste vandringen mot M. Sangiatto, en topp på 2387 m.ö.h (hela gänget tog inte de sista metrarna upp på toppen). Det var en ansträngande vandring på cirka 14 km och ungefär 750 höjdmeter. Leden i sig var ganska lättvandrad och vi blev förvånade över mängde och storleken på träden på såpass hög höjd. Även om molnen gick lågt belönades vi av flera hissnande vyer.




Dag två gick vi istället åt andra håll med riktning mot Lago Nero, en liten alpsjö på lite drygt 2000 m.ö.h. Det var lite bättre väder och vi gillade denna leden lite bättre. Naturen mer omväxlande och utsikten något vackrare trots den lägre höjden. När vi summerar den turen blev det ungefär 14 km (igen), men ”bara” cirka 400 höjdmeter.




Därmed lämnar vi nöjda Alpe Devero för denna gång. De kommande dagarna blir det nog någon kortare vandring i dalgången strax intill. Men mer om det vid något annat tillfälle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar