måndag 27 oktober 2014

Vietnam

Jag har aldrig varit i Vietnam. Jag vet egentligen väldigt lite om landet. Bortsett från var det ligger, vad ett par av de största städerna heter och att där har varit minst ett hemskt krig. Men ”alla” säger att det är ett trevligt land att besöka och eftersom vi ändå är i krokarna skulle vi vilja utforska det lite själva. Som vanligt har vi därför läst på lite och jag tänkte sammanfatta några av mina reflektioner så här långt.

Vietnam är ett ganska stort, eller åtminstone långt, land. Av denna anledning varierar landskapet och klimatet ganska kraftigt beroende på var man är. Allt ifrån Mekongdeltat i syd, kustlandskapen och öarna i sydost till höglandet i norr. Att klimatet varierar så mycket beroende på var man befinner sig i landet är både bra och dåligt från en turists synvinkel. Det är alltid rätt säsong för ett besök någonstans i Vietnam, men det är aldrig riktigt rätt säsong om man vill resa igenom hela landet. Klimatet styrs av monsunen som perioder av året kommer från sydväst och andra perioder från nordost. Vi kommer troligen besöka Vietnam under april och det verkar vara en ganska vettig kompromiss, med ganska bra väder i större delen av landet men inte riktigt optimalt någonstans.


Den stora frågan är vad vi vill göra i Vietnam, hur äventyrliga vi känner oss och vad som är lämpligt att ”släpa” med barnen på. För intressanta alternativ saknas sannerligen inte. Till att börja med finns ett stort antal öar och stränder för underbart strandhäng. Framförallt då längs sydostkusten med turistmeckat Nah Trang i centrum, men inte långt bort finns betydlig lugnare och ödsliga stränder för den som vill komma bort från de största turiststråken och allt de för med sig. Ett annat uppenbart alternativ är storstäderna Ho Chi Minh City (Saigon) i söder och Hanoi i norr. Från det jag läst får jag intrycket att Ho Chi Minh City i allmänhet upplevs som en ganska jobbig och intensiv stad, men med några starka kort i sina museer, lämningar och minnesmärken från Vietnamkriget (eller Amerikakriget som vietnameserna tydligen säger). Frågan är bara om vi är beredda på att låta våra 7-åringar uppleva dessa ganska hemska platser med alla de hemska bilder som finns där? Hanoi upplevs nog i allmänhet som lite gemytligare, om en mångmiljonstad i Asien någonsin kan betraktas som gemytlig. Det tredje uppenbara alternativet är centrala Vietnam. Här hittar man de gamla och tydligen mycket vackra städerna Hue och Hoi An. Dessutom finns närheten till DMZ (demilitariserade zonen) där man kan se och lära sig massor om Vietnamkriget, med Vinh Moc tunnlarna i spetsen. Utöver dessa mer eller mindre självklara alternativ finns även mindre exploaterade alternativ som Mekongdeltat, det central inlandet och bergen i norr. Ett annat spännande äventyr vore att ta tåget från Ho Chi Minh till Hanoi (eller tvärtom) med intressanta stopp längs vägen. Det är dock en resa på 36 timmar i ofta trånga och obekväma kupéer.
 
Precis som vanligt handlar det alltså om att bestämma sig för vad man egentligen vill ha ut av sin resa och sedan göra sina val därefter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar