onsdag 24 september 2014

Husbil eller inte husbil, det är frågan

För att göra en sak klar från början: Vi är inte campingmänniskor, jag är definitivt inte en campingmänniska. Myntduschar, regnsmatter på husvagnstaket, grannens snarkningar genom tältduken, familjer i likadana träningsoveraller (en liten fördom, jag vet) och allt annat som hör campinglivet till är inte riktigt vår kopp av te, för att uttrycka sig lite anglosaxiskt. TROTS detta blir det nog husbil för oss under en del av resan genom USA, nämligen den månad vi tänkte tillbringa i Klippiga Bergen och samtidigt ta oss mellan Seattle och Denver.

Så, om vi nu inte är campingmänniskor, hur kom vi då på den briljanta idén att spendera en månad i en husbil? Tja, det beror helt enkelt på att vi inte är dummare än att vi också inser att det finns många fördelar och att de fördelarna väger över till husbilens fördel för denna del av resan. Så låt oss då reda ut detta och jämföra med alternativet att hyra bil och hotellrum.


Flexibilitet

Klippiga Bergen är djur, natur och vildmark. Och eftersom det i vildmarken finns få städer och hotell (annars hade det ju inte varit vildmark!) är det inte helt lätt att hitta boende på hotell, speciellt inte för en familj på fem personer. Detta trots att vi är där innan högsäsongen börjar. Och skulle vi lyckas hitta ett hotellrum för en hela familjen måste vi boka det nu, det vill säga spika ett flertal av nätterna under en hel månad knappt ett år innan vi är på plats. Det är vi helt enkelt inte riktigt beredda att göra. Vi vill kunna vara lite spontana i vad vi ska göra och när vi ska göra det. Men campingplatser finns det å andra sidan ganska gott om och i ett flertal av dem är det först till kvarn som gäller, det vill säga ingen tidsbokning och på många av dem blir det inte fullt. På vissa campingar är det tidsbokning som gäller, men då räcker ett par tre dagars framförhållning. Viss skillnad jämfört med ett helt års framförhållning för ett hotellrum alltså.


Närhet till naturupplevelserna

Bland alla nationalparker vi tänkt besöka är det få (kanske bara Yellowstone) som har hotell inne i parken. Det innebär att man för de andra parkerna måste boka hotell en bit utanför parken och då det är ont om städer och hotell kan det bli ganska långt från parken. Det innebär i sin tur att man varje dag måste transportera sig från sitt hotell och in till sevärdheterna och aktiviteterna inne i parken. Och tillbaka igen på kvällen. Det går mycket tid till spillo för dessa transporter som man i stället kan använda till att njuta av naturen, hitta på roliga aktiviteter eller vad man skulle råka känna för. Campingarna ligger i stället mitt inne i parkerna och tidsförlusten när man bor på dem är minimal.


Packa upp, packa ner

Klippiga bergen är den del av hela JordenResaRunt då vi kommer förflytta oss oftast. Vi kommer i snitt att stanna två nätter på varje ställe. Om vi skulle välja att bo på hotell, skulle det betyda att vi måste släpa in alla pinaler på hotellet, packa upp dem, packa ner dem igen och stuva in allt i bilen sådär varannan, var tredje dag. Låter sådär kul. Med en husbil packar vi upp dem en gång och ner dem en gång. En månad senare.


Ekonomi

Trots att det inte är speciellt billigt att hyra husbil, så blir det faktiskt lite billigare än att hyra bil och bo på hotell. Det beror till stor del på att hotellägarna är mycket väl medvetna om hur situationen på tillgång och efterfrågan på hotellrum ser ut i Klippiga Bergen. Följaktligen tar de betalt därefter.


Men efter Denver byter JordenResaRunt skepnad och alla de fördelar jag nämnt försvinner eller blir rent utav nackdelar. Tillgången på hotellrum ökar markant, vilket gör att vi kan vara flexibla ändå. Fokus är på upplevelser i städer, vilket gör husbilen till ett klumpigt hinder. Vi kommer stanna i snitt fyra nätter på varje ställe, vilket göra packandet mindre påtagligt. Tillgång och efterfrågan på hotellrum ändras så att det inte längre är ekonomiskt fördelaktigt att hyra husbil. Så efter Denver är det slut på campinglivet.


Så summa summarum för Klippiga Bergen säger vi (nästan) som Galenskaparna:


Youtube - Man ska ha husvagn

 


Men träningsoverallerna lämnar vi hemma…


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar