fredag 19 september 2014

En lång och snirklig väg genom Nordamerika

För varje dag blir vi något lite klokare och når ytterligare någon liten insikt kring hur vår resa genom Nordamerika kommer att te sig. Planeringen går sakta med säkert framåt och nu har vi klart för oss vilken rutt vi vill ta:



Det är förstås mycket möjligt att vi gör vissa ändringar i rutten när vi väl är på plats, men det hör ju liksom till. Man kan lite förenklat säga att vi delar in resan tvärs över Nordamerika i fyra etapper; städerna i nordväst, Klippiga Bergen, centrala USA och sist men inte minst storstäderna i nordost. Här är ett litet axplock ur vår planering:


Städerna i nordväst

Vi inleder alltså i Kanada eller närmre bestämt i Vancouver och sedan tar vi tåget eller bussen till Seattle (ja, det finns både tåg och buss i bilens förlovade land…). Listan på saker att hitta på i dessa städer kan göras lång, men det jag är mest nyfiken på finns inte på någon lista. Det sägs ju att världens lyckligaste människor bor här. Varför är det så? Vad är det som gör detta hörn av välden till en så lycklig plats? Det skulle jag vilja veta, men det är kanske tveksamt om en dryg vecka räcker för att få ett uttömmande svar på de frågorna.


Klippiga Bergen

Här är det djur och natur som står i centrum. Det sträcker sig från varma källor och gejsrar i Yellowstone till djupa canyon i Black Canyon of the Gunnison. Men inkluderar även de märkliga och imponerande bågformationerna i Arches national park, de stora sanddynerna i Great Sand Dunes National Monument, den stora saltsjön vid Salt Lake City och mycket mer. Vi hoppas också få se en massa djur såsom björn, buffel och älg. Men området bjuder även på kulturella höjdpunkter som de uråldriga indianboningarna i Mesa Verde och Vilda Västern i Cody och Jackson.


Centrala USA

Detta är en del av resan som spretar mest på ett geografiskt men även på ett innehållsmässigt sätt. Här hittar vi lite Vilda Västern tema i Dodge City, men även storstadsmiljöer som Kansas City. Vi korsar Mississippi-floden i St Louis, vi besöker Elvis (is he alive??) i Memphis, vi undersöker countryn i Nashville, lär oss om USA:s rymdäventyr i Huntsville och mycket mer.


Storstäderna i nordost

I Washington finns hur mycket som helst att göra. Vita huset, Arlington, National Air and Space Museum för att nämna något, så här kommer vi att spendera flera dagar. På agendan står även Mount Vernon, där George Washington bodde en gång i tiden. Två andra gamla presidenter, Thomas Jefferson och James Monroe, kom från ett annat av våra resemål; Charlottesville. Där finns Monticello, som är ett av Jeffersons livsverk och nu på UNESCO:s världsarvslista. Ytterligare två storstäder i området som vi tänkte besöka är Philadelphia och New York.


Utöver att sätta rutten och bestämma ett antal resmål som vi absolut inte vill missa kommer vi inte att göra så mycket mer planering av USA-delen av resan innan vi åker. Vi kommer boka husbil och bil i förväg och troligen även boende på några kritiska platser såsom Yellowstone, New York och Washington. I övrigt har vi lagt in ganska mycket luft i planeringen för att kunna tillåta oss själva att få vilda idéer och göra avstickare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar