onsdag 2 augusti 2017

Beroende?

Det är ju ingen hemlighet att vi gillar Sydostasien i allmänhet och Thailand i synnerhet. Men det finns definitivt saker här som inte är så bra. Gamla, trogna läsare vet att jag tagit upp några av dessa saker tidigare. Baksidan med massturism för att nämna ett exempel. 


En annan dålig sak hittar vi på en helt annan nivå på "allvarhetsskalan". Nämligen kaffet. Normalt sett varierar kaffekvaliteten i Thailand mellan dålig och usel. Ofta finns bara vedervärdig snabbkaffe (pulverkaffe, instant coffe - "kärt" barn har många namn), som är nån form av frystorkat jox. Ofta kallas det "hot coffe" (i motsats till "fresh coffe" för vanligt kaffe) och sannolikheten för att min bättre hälft skulle få det över sina läppar är lägre än att vi drabbas av drivis här i morgon bitti. Själv kan jag till nöds få i mig en kopp, men undviker det helst. Däremot kan jag märkligt nog tycka att en kopp Nescafé hemma kan vara acceptabel.


Men det finns givetvis undantag även här, det går ju att hitta riktigt bra kaffe med lite tur. När vi kommer till ett nytt ställe rekar vi alltid kaffetutbudet. De som har bäst kaffe får oss som fikastammisar. Hur har då kaffet varit under denna Thailandsvistelse? Tja, lite sisådär.


Vi börjar med Thansadet. Där finns tre ställen som serverar kaffe och det bästa hittar man mitt på stranden i receptionen/restaurangen till Mai Pen Rai. De kallar sitt kaffe för espresso coffe, men en italiensk barista skulle få hjärnblödning om han visste att ordet espresso missbrukades så. Visserligen är det starkt där det kommer i sin lilla metallkanna, men nån espresso är det absolut inte. Men ganska ok att dricka ändå.


På Bottle Beach var utbudet lite bättre, men två av ställena serverade bara snabbkaffe och sorterades bort snabbare än vi hann säga kafferosteri. På det tredje var kaffemaskinen trasig så vi kunde inte smaka deras "finkaffe", men deras bryggkaffe fick godkänt med nöd och näppe. Som tur var presterade det fjärde stället, Bottle Beach 2, lite bättre och deras cappuccino var helt ok, men hade lite för mycket mjölk får vår smak.



På Na Dan är utbudet föga förvånande sämst, men det gör inget då resans bästa kaffet finns här. Närmre bestämt hos busiga tanterna. Vilken tur att vi är stammisar där! Speciellt morgonkoppen är fantastisk där den avnjuts i strandkanten med det stilla, azurblå och sakta inrullande havet i blickfånget.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar