lördag 5 augusti 2017

Hett på ett annat sätt

Pad Thai, Tom Ka Gai och paneng curry är några av favoriterna i det thailändska köket och detta är ju rätter som är bekanta i större delen av världen. Thailändarna själva äter naturligtvis dessa rätter. Ofta och gärna. Men det är inte alls hela bilden av det thailändska köket. 


På fredags- och lördagskvällar (som ikväll) är nämligen menyn en helt annan och detta är väldigt tydligt här i Na Da som i huvudsak har inhemska turism. Fram på eftermiddagen börjar nämligen bilarna rullar ner mot stranden. De hittar en bra plats under palmerna och sen lastas det ut pinaler ur bilarna. Det första som kommer fram brukar vara en stor orange kylbox full med is, dryck och mat. Nästa steg är att få upp och igång grillen samtidigt som lådorna med Leo dukas fram. Snart ligger grilldoften tät över hela stranden. 


Men det är varken flintastekar eller fläskkarré som ligger och doftar på grillarna. Nej, det är skaldjur och fisk för hela slanten. Speciellt förtjusta verkar de vara i krabba och saltinbakad hel fisk.


Till detta serveras stekt ris eller potatissallad (alla som gissade det räcker upp en hand...). Dricker gör de också. Till maten är det Leo som gäller och efter maten går de över till Hong Thong. 


Det är en whiskeyliknande historia som de dricker antingen med soda eller med is. Jag var givetvis tvungen att smaka men det lämnade inget bestående intryck hos mig och jag lär inte fylla väskan med Hong Thong när vi reser hem...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar