måndag 20 februari 2017

Spanska sydkusten

Iväg igen! Semesterresor till snön är inte riktigt vår grej, så vi drar söderut på sportlovet. Till spanska solkusten närmre bestämt. Vi har faktiskt inte varit speciellt mycket i Spanien och dessutom var det ganska länge sedan sist. Ok, vi har förstås varit några gånger i Barcelona, en gång i Madrid och några gånger på Kanarieholmarna och Mallorca. Men i övrigt är det fattigt med resor till Spanien, tjänsteresor borträknade.


När man reser till Medelhavet i februari är det ju lite lotteri med vädret. I år har det tydligen varit den sämsta vintern i mannaminne med mycket regn och därmed relativt låga temperaturer. Vår första dag hade vi 11 grader och regn, idag 15-17 grader och mestadels moln även om solen stack igenom lite på eftermiddagen. Men metrologerna lovar bättring under veckan. Ett större problem är att husen här är bryggda för värme, inte för kyla. Alltså finns AC, men inget värmesystem i vår lägenhet. Men det finns lösningar på allt, 250 grader och grillelementet på:



Vi bor utanför den lilla staden Estepona som ligger en knapp timme väster om Malaga. Eller en kvart väster om turistmetropolen Marbella, och just dit körde vi idag. Vi blev inte jätteimponerade. Visst finns där en ok strandpromenad som kantas av Medelhavets rullande vågor på ena sidan och trevliga (och relativt dyra) restauranger på den andra. 



Men på det stora hela kändes det ganska bedagat och turistifikationsfaktorn är väl sisådär 100 gånger för stor för oss. Det är inte mycket genuint spanskt kvar. En och annan tapasbar finns förstås, men även de hamnar i skymundan för alla italienska, indiska och kinesiska matställen. För inte tala om de engelska pubarna. Det finns för övrigt massvis med engelsmän här nere och de tar så klart sin kultur med sig. I februari är minnesregeln enkel; sandalklädda personer = engelsmän.


Det ligger en lång rad med små byar och städer längs sydkusten och de har i princip vuxit ihop till en enda lång remsa av hotell och lägenhetskomplex. Och rakt igenom alltihop går en större motorvägsliknande pulsåder som effektivt fördärvar den charm som fanns kvar. Trots att det knappast kan bli mer lågsäsong än så här och de allra flesta hotell och lägenheter står tomma (vi är nog ensamma i vårt lägenhetshotell) är trafiken intensiv och jag kan lätt förställa mig kaoset här under sommarhalvåret. 


Ja, som ni förstår är den spanska sydkusten nog inte riktigt vår kopp med te. Men trots det ser vi fram emot veckan här. Vi har flera intressanta utflyktsmål på bruttolistan med Gibraltar och Alhambra i topp. Dessutom ska se till att få oss lite god spansk mat och spanska viner till livs. Vi började med en bättre tapasmåltid till lunch idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar