torsdag 4 augusti 2016

Bröllopsfest

På Baanchaylay, eller hos Bungalowtanten om man så vill, är det lugnt och stilla. Allt görs i sitt eget långsamma tempo och stress är ett okänt begrepp. Men inte idag! För idag är det bröllop för hela slanten.

Förra omgången vi var här träffade vi en thailändska som pratade bra engelska efter ha bott i Europa under 20 år. Det visade sig att hon var här för att reka inför sin lillasysters bröllop. Sen slumpade det sig som så att vi hamnade här igen när bröllopet väl gick av stapeln. Idag alltså. Eller egentligen är det "bara" bröllopsfesten som hålls här. 

Det började för flera dagar sedan då vissa ljusarrangemang började sättas upp. Det var omständigt och sanslöst ineffektivt. Vi undrade så smått om bröllopsarrangemangen kanske skulle bli klara till jul. Då klev storasyster in i handlingen och började peka med hela armen. Hux flux fanns det ljusslingor och annat pynt i varenda palm. Storasystern bjöd oss också till att komma för titta under festen.


Tidigt i morse kom hela fotbollslaget med kokerskor och sedan var det fullt ös i köket hela dagen och grilldofterna letade sig ner till oss på stranden. Sanslösa mängder mat tillagades till de 140 gästerna och bilar gick skytteltrafik med frukt, dryck, is och annat som behövdes. Runt klockan fyra på eftermiddagen började gästerna trilla in och festen började komma i gång så sakteliga. När vi skulle gå för att äta middag på grannrestaurangen blev vi stoppade. Vi skulle minsann inte äta nån annanstans utan vi skulle vara med på bröllopsfesten. Så det så! Tja, inte oss emot. Så vi var inte svårövertalade och plötsligt fann vi oss sittande på en thailändsk bröllopsmiddag. Kul och intressant! 

För att kortfattat beskriva en thailändsk bröllopsmiddag skulle man kunna säga att den är som Thailand och thailändarna i stort. Inte så dj-vla pretentiöst alltså, utan med en "det-ordnar-sig attityd". Klädkoden var obefintlig. Det fanns allt från badbyxor till långa klänningar med släp. Mat på papptallrikar, självservering, inga stolar utan folk fick sitta på utlagda höbalar eller var helst de kände för.

Maten var enkel, men god. En buffé med grillspett, grillad kyckling, stekt ris, nudelsallad med bläckfisk och skaldjur, vårrullar och en märklig fruktsallad. Fruktsalladen innehöll vindruvor, äpple och drakfrukt. Så långt var det kanske helt normalt. Men sen la de till rivna morötter, tomat och en ganska het chilidressing. Inget recept som jag tar med mig hem direkt. Till maten drack man Singha, vatten eller Johnnie Walker Red Label (!). 

Ett par ingifta svenskar från Jönköping var med på festen och en lite förfriskade herre konstaterade att han har en svensk kompis "Kristian Petersson, do you know him?" Ehh, nä det tror jag inte... 

Bruden var klädd i en ganska klassiskt brudklänning med västerländska mått mätt, typ sjöjungfrumodell med släp. Oerhört opraktiskt med släp på stranden, men det hade bruden förutsett och efter middagen uppenbarade hon sig en i kortare thailändsk variant som mest påminde om en enda stor rosett. Brudgummen hade vita byxor och skjorta samt blå kavaj och fluga. Efter middagen veks byxorna upp till knäna.

En scen var uppbyggt på stranden och därifrån spelade tre killar helt ok musik och det var även scenen som var navet när underhållning och lekar tog vid efter middagen. Först var det "brudvals" där brudparet helt uppenbart gjorde en koreograferad discodans och precis som vid vår brudvals var honnörsordet "hellre än bra". Brudbuketten kastade på fint amerikanskt manér och sedan drog lekarna igång med "hela havet stormar" ("pappa, varför leker de svenska lekar??"). Vinnaren fick äran att fotograferas på scenen med brudparet och hålla ett helt oförberett och säkerligen helt uselt tal (trots min usla thai begrep till med jag det). 



Så långt in i festligheterna var dags för oss att dra oss tillbaka, men dansen lär fortsätta hela natten lång och det känns inte omöjligt att vi träffar på nån eftersläntrare när vi går till frukosten i morgon bitti.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar