När man kör i Nederländerna slås man av att det är oerhört platt. Det finns inte den minsta lilla kulle. Man inser därför snabbt att mycket av Nederländerna borde inte finns, eller åtminstone borde det snarare vara nederländskt territorialvatten än bördig åkermark och små mysiga byar. Lösning på detta är höga vallar längs kusten som hindrar de elaka vågorna i Nordsjön att ta tillbaka sin förlorade havsbotten. Idag på vår väg till Amsterdam valde vi att köra en bit längs kusten och därmed och längs en av dessa vallar för att till sist köra på vallarnas okrönte Vall; Afsluitdijk. Säg det sex gånger snabbt, den som kan…
För sisådär 90 år byggdes denna 32 km långa och 90 meter breda vall rakt över det som då var Nordsjön och sjön IJsselmeer bildades.
På Afsluitdijk finns det ett besökscenter där man kan lära sig mer om bygget, hur man justerar nivån i sjön, slussar med mera som hör dammen till. Just nu har man dock kommit på att vallen behöver förstärkas med 75 000 specialgjutna betongblock på 6,5 ton styck. Så när vi kom till besökscentret kom vi också till en byggarbetsplats modell större, så det var stängt. Trist! Men vi kunde åtminstone köra över. Väl på andra sidan (dvs den västra sidan) gjorde vi ett stopp vid ett enormt område som ömsom är täckt av tidvatten och ömsom inte. Ett sånt område har säkert nåt fint namn från latin som jag inte känner till, jag känner förresten inte till nåt svenskt namn heller… Kanske marskland? Lite coolt oavsett vad det än heter.
På vägen mot hotellet i Amsterdam fick vi idén att svänga inom Edam. Vilken jackpot! Det visade sig nämligen vara en fantastiskt pittoresk liten stad. Gamla murade hus i rött tegel med typiska holländska gavlar och naturligtvis helt genomborrad av små kanaler.
I Edam finns naturligtvis en jättefin butik med bara edamerost. Jag kan meddela att edamerost finns i massor av olika utföranden och smaksättningar. Vi fick oss flera smakbitar till livs (Svante behöver ingen middag ikväll…) och vi fick oss också lite onödigt vetande till livs. Holländarna äter nämligen inte sin ost med marmelad som vi ofta gör utan med senap!
Marcus, trevlig läsning som vanligt! Eva&SE 👍
SvaraRadera