onsdag 4 augusti 2021

Ännu flera klippor

Sverige har 15 världsarv på UNESCOS världsarvslista. På vår resa har vi besökt sex av dem och igår var det dags för det sjätte och sista, hällristningsområdet i Tanum. Området innehåller cirka 615 platser med hällristningar utspridda på 41 kvadratkilometer. Men de flesta finns runt några specifika platser och börjar man på Vitlycke museum har man kommit långt. Där finns nämligen Skandinaviens mest kända hällristning; Vitlyckehällen. 



Hällristningarna gjordes på bronsåldern, dvs för runt 3000 år sedan. Man vet inte så mycket om hällristningarna såsom vem som gjorde dem, varför de gjordes och liknande. I Vitlycke finns också vad som troligen är världen mest avbildade hällristning, den finns nämligen på våra femtiolappar.



En dryg halvtimme med båt från Strömstad ligger Kosteröarna, som också inkluderar en av Sveriges 30 nationalparker. Vi lyckades träffa de senaste veckornas bästa väder med ett besök på öarna. Vi spenderade mest tid på Nord-Koster vars natur kändes mest spännande med sin karghet. Insprängt mellan klipporna hittade man små vackra stränder. Och vyerna går inte av för hackor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar