onsdag 2 november 2016

Mat!

Det är ingen hemlighet att vi gillar Italien och det är heller ingen hemlighet att maten är starkt bidragande till vår förtjusning. Och kaffet. Och vinet, och glassen. Nöjt kan jag därför lugnt konstatera att Sicilien definitivt tillgodoser våra smaklökars behov.


Låt oss börja med maten. De senaste gångerna vi varit i Italien så har vårt absolut första stopp varit en helt ordinär mataffär och så också denna gång. Där inhandlas frukost- och middagsmaten för hela veckan (lunchen äter vi på nån lämplig restaurang). Vi fyller kundvagnen med fina grönsaker och solmogen frukt, lufttorkad skinka, mortadella, ett par olika sorters salami, goda oliver och annat smått och gott vi behöver. Och ost såklart. Parmesan eller Grana Padano, gorgonzola dolce och ett par nya förmågor som vill stifta bekantskap med. Gärna får- eller getost. Av detta skapar vi med lätthet en riktig gourmetmiddag. Varje kväll. 



Lunchen äter vi som sagt på nån restaurang beroende på vart vi tagit oss just den dagen. Här på Sicilien blir det föga förvånande många varianter på fisk och skaldjur. Det är en variation av pasta, risotto eller grönsaker, men alltid fisk eller skaldjur. Och alltid väldigt gott. Matilda föredrar fisk och jag musslor eller bläckfisk. 



Till maten dricker vi naturligtvis sicilianskt vin. Vinet är ungefär som ön, lite kargt alltså om man ska generalisera. Men ändå har vi fått smaka överraskande trevliga viner. Och givetvis har vi köpt en flaska av öns stolthet; Marsala. Men i ärlighetens namn begriper jag mig inte riktigt på starkviner. Hur ska man dricka dem? Till mat funkar ju inte och ska man "bara" socialdricka dem kan jag nämna många andra drycker som kommer före på listan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar