torsdag 29 oktober 2015

Say "cheese"

Italien är definitivt ett av våra favoritresmål, jag tror vi varit här minst en gång om året de senaste fem åren. Vissa år mer än en gång. En av anledningarna till att vi återkommer är givetvis maten. 

Även om Sabaudia med omnejd i vårt tycke inte är de vackraste delarna av Italien så är det ju maten italiensk och därmed bra. Eller? 

Under denna resa har vi valt (tvärtom mot vad vi brukar) att äta lunch ute på nån liten lokal restaurang och fixa en enklare middag själva hemma i lägenheten. På lunchmenyerna, den mån det finns några menyer, är det fisk och skaldjur som gäller Det har vi inget emot. Tvärtom. Av de luncher vi hunnit med hittills har två varit helt fantastiskt bra och två ganska dåliga. De två dåliga luncherna har vi intagit på ett par ställen som helt klart är så billiga att de inte har råd med varken bra råvaror eller en vettig kock. Men i sån lågsäsong som det är nu kan man inte alltid välja. Dessvärre.

Men vi har också ätit gudomlig mat. På två ställen som vår värdinna betraktar som "a little bit more expensive". Det har hon i och för sig rätt i, men det har det varit värt. Det var musslor, räkor, bläckfisk och tonfisk i långa vackra banor. Allt tillagat till perfektion. 


Till detta ett glas gott lokalt vitt vin och till sist har vi avrundat det hela med en god kopp kaffe. Barnen klagar inte heller utan äter utsökt pasta så att det sjunger om det.


Även kvällarna i lägenheten når vissa kulinariska höjder. Vi fixar nån god grönsaksrätt och till det fina italienska oliver och charkuterier. Olika sorters salami, mortadella och prosciutto crudo förstås. Som kronan på verket unnar vi oss en bättre ostbricka. 

I vår familj äts det för övrigt ofantliga mängder ost, då alla fem är en hårsmån från att betraktas som ostnördar. Det äts ju inte mindre ost när vi är i Italien för att uttrycka sig milt. De först tre dagarna här gick det 1,5 kg ost... Tur att den är billig, åtminstone med svenska mått mätt. Vidar och Svante föredrar parmesanost, medan Algot helst äter pecorino. Matilda och jag är allätare och tar från barnens urval samt en ordentlig bit gorgonzola. Helst gorgonzola dolce, då den är extra krämig och rund i smaken. Det ska bli intressant att se hur mycket parmesanost vi får plats med i väskan hem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar